Miód leśny i jego właściwości
Mód leśny jest ostatnio jednym z coraz chętniej wybieranych. Nic dziwnego, bowiem charakteryzuje się on wieloma właściwościami zdrowotnymi, o których zawsze należy pamiętać. Warto więc sprawdzić, dlaczego akurat on będzie słusznym wyborem.
Czym jest miód leśny?
Wbrew pozorom miód leśny nie jest żadną nowością. Znany był już w starożytności i od wieków z powodzeniem wykorzystywany jest w kuchni, jako produkt niezwykle prozdrowotny. Nie tylko ze względu na swój smak oraz bogactwo składników odżywczych, ale również ze względu na właściwości lecznicze. Do jego największych zalet bez wątpienia należy to, iż wspomaga leczenie przeziębień, wzmacnia organizm, oraz ma zbawienny wpływ na stan oraz wygląd skóry. Dzieje się tak głównie za sprawą obecnych w miodzie leśnym białek, które mają działanie bakteriobójcze. Z tego powodu miód leśny polecany jest osobom ze słabą odpornością oraz chorującym na zapalenia skóry.
Kiedy stosować miód leśny?
Oczywiście przeziębienia oraz zapalenia skóry to jedynie proste przykłady na to kiedy stosowany może być wspomniany miód. Przede wszystkim jednak jest on stosowany w stanach wyczerpania fizycznego oraz psychicznego. Na umysł wpływa doskonale, dzięki zawartości glukozy. Odżywia go i poprawia ogólne samopoczucie, co jest przecież niezwykle istotne. Poleca się jego stosowanie także przy nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych. Szczególnie ważne jest jego regularne stosowanie, ponieważ przy długotrwałym dawkowaniu poprawia kondycję organizmu oraz jego odporność. Nie bez znaczenia jest także dla układu nerwowego. Wspiera go i wzmacnia, co sprawia, że człowiek staje się spokojniejszy i uodporniony. Co ciekawe, zmniejsza on także negatywne działanie używek, takich jak kawa, herbata i papierosy. Sięgnąć można po niego także przy chorobach układu pokarmowego i problemach z trawieniem. Łagodzi bóle brzucha i wzdęcia.
Co wchodzi w skład miodu leśnego?
Miód leśny przede wszystkim składa się z właściwości nektarów roślin leśnych. Zaliczyć można do nich przede wszystkim borówkę, dziką różę, rumianek, malinę, czy lipę. Co charakteryzuje te wszystkie rośliny? W głównej mierze wysoka zawartość enzymów, które wykazują działanie przeciwzapalne. Przez wielu tym samym uznawany jest za naturalny antybiotyk, po który należy sięgać w stanach osłabionej odporności oraz w gorszym samopoczuciu. Oprócz tego ma w swoim składzie różne związki azotowe, kwasy organiczne, minerały oraz wzmacniające organizm minerały. Nie brakuje w nim także olejków eterycznych.